Atıksız Mutfak - 3. Bölüm

İsraf etmeden elimizdeki malzemelerin nasıl değerlendirileceğini anlattığımız serimiz Atıksız Mutfak 3. bölüm ile karşınızda. Gıda israfı global ekonomik sıkıntıların ve iklim değişikliği nin büyük bir parçasını oluşturuyor. Evimizde nasıl ve ne şekilde bu israfı azaltabiliriz, atık yönetimi nasıl olmalıdır bu videoda cevaplarını bulabilirsiniz.

Türk mutfağı genelinde en çok atılan şey ekmektir. Yılda ortalama olarak her evden 5400TL’lik atık oluşmaktadır. 100 dairelik bir apartmandan yılda çöpe atılan gıdanın maddi değeri 540bin liradır. Yani hepimizin emeklerinden oluşan çok büyük miktarda paralar çöpe gitmektedir. Mutfakta verimliliğe odaklanmak lazım, mutfak malzemelerini, gıdaları verimli kullanmaya odaklanmak gerekiyor. Ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar satın almak lazım. Artık her yerde çok kolay bir şekilde gıdaya ulaşabiliyoruz. Bu sebeple kilo hesabı yerine tane hesabıyla meyve ve sebze almalıyız. Biraz evde bulunsun mantığından dışarı çıkmamız gerekiyor.

Bir diğer konu ise tüketemediğiniz şeyleri bağışlamak. Hayvan barınaklarına fazla gıdalarını götürebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa eğer komşularınızla paylaşabilirsiniz. Veya misafirlerinizi çağırıp fazla olan şeyleri onlara ikram edebilirsiniz.

Bir sonraki videoda mutfak tasarrufları ve atık yönetimi üzerine ipuçlarımız olucak. Abone olun